Hjem | Plastikkirurgi | Kroppskirurgi | Intimkirurgi kvinne

Intimkirurgi kvinne

Intimkirurgi plastikkirugi - fettsuging

Intimkirurgi er en samlebetegnelse for flere operasjoner på og rundt kjønnsorganene. Omtales også som labiaplastikk. 

Klinikk A tilbyr intimkirurgi på indre- og ytre kjønnslepper, samt korreksjon av pubisptose. Pubisptose betyr nedsunket mons pubis, altså nedsunket hud og underhud i området foran skambenet.

 

Om du vurderer operasjon av kjønnslepper eller annen intimkirurgi, kan du ta kontakt med oss og avtale en konsultasjon

Bedøvelse

Narkose

Nedetid

7-14 dager

Tid på klinikken

Totalt 4-5 timer

Kontroll

Etter 7-14 dager og 3–6 måneder

Intimkirurgi prisliste

  • Indre kjønnslepper - labiaplastikk Kr. 26.000,-
  • Ytre kjønnslepper - reduksjonsplastikk Kr. 26.000,-
  • Ytre kjønnslepper - volumøkning eget fett Kr. 27.500,-

Bestill konsultasjon

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg. Skriv gjerne litt om hva du ønsker. 

Intimkirurgi - operasjon på indre og ytre kjønnslepper

Vi skiller mellom indre og ytre kjønnslepper. Operasjon på indre kjønnslepper gjør kjønnsleppene mindre eller kortere ved at overflødig vev fjernes. Når det gjelder ytre kjønnslepper er det hovedsakelig to forskjellige operasjoner som kan være aktuelle. Den ene operasjonen gjør de ytre kjønnsleppene mindre ved at overflødig vev fjernes. Den andre operasjonen gir mer fylde til de ytre kjønnsleppene ved at eget fett flyttes fra et annet sted på kroppen til de ytre kjønnsleppene. På denne måten blir det mer fylde og fastere hud i de ytre kjønnsleppene.

Intimkirurgi - operasjon på fylde og heng foran skambenet

Noen kvinner har fylde og/eller heng i området foran skambenet, pubisregionen. Under en konsultasjon vurderer kirurgen hvilken metode som egner seg best. Noen ganger kan fettsuging isolert være tilstrekkelig, i andre tilfeller vil et løft være å foretrekke, såkalt pubisplastikk. Et løft kan kombineres med en samtidig bukplastikk, dersom det skulle være ønskelig. Les mer om bukplastikk her.

Hvem kan få utført intimkirurgi?

Det er forskjellige grunner til at pasienter ønsker å utføre intimkirurgi. Når det gjelder de indre kjønnsleppene fins både funksjonelle og estetiske plager. Funksjonelt kan de indre kjønnsleppene komme i klem eller vri seg. Disse plagene kommer oftest i forbindelse med trening (sykling, roing og liknende), i intime situasjoner eller ved valg av klær. Pasienter opplever da vanligvis ubehag, men også smerter i noen tilfeller. Videre er noen plaget med personlig hygiene på grunn av utformingen til kjønnsleppene. Andre pasienter sjeneres kosmetisk for eksempel i badetøy, undertøy eller uten klær. I de aller fleste tilfeller vil det være noe forskjell i form og fasong på høyre og venstre side. Dette er normalt. Hos enkelte er det imidlertid større forskjell, altså klar asymmetri. Ved en eventuell operasjon tilstrebes da en bedre symmetri. Vår erfaring er at mange av pasientene som kommer til vurdering er plaget både funksjonelt og kosmetisk.

Det er stor variasjon i utseende på de ytre kjønnsleppene, og de aller fleste faller inn under det som regnes som «normalt». Noen pasienter plages imdliertid subjektivt med det de oppfatter som store ytre kjønnslepper, små kjønnslepper eller slapp hud.

Også ved fylde og eventuelt heng i området like foran skambenet forekommer funksjonelle og estetiske plager. Ved stort heng, såkalt pubisptose, kan personlig hygiene påvirkes. Kvinner som oppsøker oss med disse problemstillingene beskriver også kosmetisk sjenanse, for eksempel i badetøy, klær og i intime situasjoner.

Pasienter som ikke har plager anbefales ikke intimkirurgi.

Konsultasjon - forundersøkelse før intimkirurgi

Før en eventuell operasjon får man time til konsultasjon hos en av våre plastikkirurger. Bestill time hos våre plastikkirurger for en uforpliktende konsultasjon.

Mange lurer på hva en konsultasjon innebærer. Under konsultasjonen vil plastikkirurgen lytte til den enkeltes ønsker og behov. Ett av målene med konsultasjonen er å besvare alle spørsmålene den enkelte måtte ha. For å oppnå dette, setter vi av god tid. Etter konsultasjonen skal man ha god oversikt over hvilke behandlingsmuligheter som kan være aktuelle og hvilke fordeler eller ulemper de forskjellige mulighetene byr på. I samarbeid vil man da bli enige om hvilken behandling som kan være aktuell.

Ved ankomst til klinikken vil en av våre medarbeidere utlevere et skjema til utfylling i ventesonen. Selve konsultasjonen begynner inne på legekontoret, hvor man starter med å gå gjennom hva den enkelte ønsker vurdering av. Dialogen mellom pasienten og plastikkirurgen er helt avgjørende for å finne frem til hvilken behandling som er best. Man går så gjennom opplysninger som tidligere sykdommer, allergier, faste medikamenter og liknende, samtidig som kirurgen skriver journal.

På hvert kontor har vi en skjermet skiftenisje hvor pasienten kler av seg det nødvendige. Normalt fotodokumenteres det, som en standard del av journalinformasjonen. Systemet vi benytter for fotodokumentasjon er godkjent og i tråd med GDPR.

Kirurgen gjør så nødvendige undersøkelser av det aktuelle området og kommer med anbefalinger når det gjelder behandlingsmuligheter. Under konsultasjonen forsøker kirurgen å danne et mest mulig realistisk bilde av hva den enkelte kan forvente seg etter en operasjon. Alle pasienter har forskjellige utgangspunkt, så det vil ikke være mulig å forklare eksakt hvordan resultatet vil kunne bli for den enkelte. Vårt mål ved Klinikk A er at hver enkelt pasient skal være fornøyd med sine valg, og at beslutningsgrunnlaget er best mulig når valget tas. Godt informerte pasienter tar gode valg.

Hvor plasseres arr ved intimkirurgi?

Mange pasienter lurer også på hvor arrene plasseres, og hvor lange de blir. Dette blir også diskutert under konsultasjonen.
Den vanligste plasseringen av arr ved operasjon på indre kjønnslepper, er i lengderetningen langs kjønnsleppene. Arrene blir ikke gjort lengre enn nødvendig, og vanligvis blir de ikke sjenerende og knapt synlige.
Arr ved operasjon på ytre kjønnslepper avhenger av metode. Ved fettransplantasjon blir det helt minimale arr, med lengde på noen millimeter. Ved reduksjon av de ytre kjønnsleppene blir arrene lagt i lengderetningen langs kjønnsleppene, og arrene plasseres nøyaktig, slik at de blir godt kamuflert.
Det er flere forskjellige metoder for operasjon for fylde eller heng foran skambenet. Lengden og plassering av arr avhenger av metode. Ved fettsuging av det aktuelle området vil arrene bli minimale, og kun noen millimeter lange. Ved behov for pubisplastikk vil arrene bli plassert omtrent som som ved en liten bukplastikk. Arrene vil da plasseres lavt, slik at de dekkes med vanlig undertøy og likenende.

Vår erfaring er at pasientene er godt fornøyde med arrenes plassering etter intimkirurgi.

Enkelte pasienter har tendens til større arrdannelse enn normalt, enten såkalt hypertrofiske arr eller keloid. Dette ser vi sjelden ved intimkirurgi, men dersom man har tendens til å danne større arr, diskuteres konsekvensen av dette under konsultasjonen.

Det vil være anledning til å stille spørsmål underveis og mot slutten, slik at pasienten kan føle seg trygg på at hun har fått svar på de tingene hun trenger. Dersom man ønsker å booke time til operasjon, vil det være mulig under konsultasjonen. Når konsultasjonen er ferdig, følges pasientene bli til en av våre medarbeidere, hvor videre oppfølging planlegges.

For de som bor langt unna Klinikk A har vi tilbud om videokonsultasjon. Ta kontakt dersom dette er aktuelt.

Hva skjer operasjonsdagen ved intimkirurgi?

Operasjonen utføres vanligvis i narkose. Pasientene møter fastende på Klinikk A operasjonsdagen, har vasket seg med Hibiscrub og tatt forordnet medisin. Man skal ikke drikke eller spise de siste 6 timene før operasjon bortsett fra forordnet medisin. I praksis betyr det at man ikke skal spise eller drikke før operasjonen på selve operasjonsdagen.

Anestesipersonalet tar en kort prat for å forsikre at alt er klart for narkosen.
Etter dette føres man inn til plastikkirurgen hvor man avklarer eventuelle spørsmål, kler av seg før kirurgens påtegninger og ikler seg klinikkens morgenkåpe og tøfler.

Etter dette føres man inn til operasjonsstuen hvor man blir møtt av operasjonssykepleier og anestesipersonalet. Pasienten klargjøres nå til operasjonen. Dette innebærer at operasjonsfeltet vaskes og dekkes sterilt, man legger seg ned i korrekt posisjon på operasjonsbordet og intravenøs tilgang for anestesistoffene sikres med et lite stikk i armen. Man sovner raskt når anestesi begynner, og de fleste beskriver en god og behagelig søvn når de våkner. Selve operasjonen tar en kort time, og man merker ingen ting til selve operasjonen.

Den første tiden etter intimkirurgi - erfaringer etter operasjon

Vår erfaring er at de fleste pasienter har et greit forløp etter intimkirurgi. Mange lurer på hvor smertefullt det er etter en slik operasjon. Pasientenes erfaringer når det gjelder smerter er forskjellige. De fleste beskriver lite ubehag, og direkte smerter blir sjelden rapportert. Men hvordan den enkelte opplever den første tiden etter operasjon varierer fra person til person.

Når operasjonen er ferdig, overføres pasientene til vår postoperative avdeling, hvor vårt personale passer på. Etter hvert som man våkner til, vil man få noe å drikke og noe lett å spise. Mange pasienter erfarer at man føler seg litt trøtt og uopplagt de første timene. Noen vil føle seg litt urolige og rastløse de første 24 – 48 timer. Dette er på grunn av medisinene som gis. De første dagene erfarer de fleste at de i noen grad føler et ubehag i det opererte området. Dette vil normalt gi seg i løpet av de første 7 til 10 dagene etter operasjon.

De første to til tre døgnene tilstreber man meget rolig aktivitet. Deretter kan man gradvis gjenoppta enkel, dagligdags aktivitet og gå forsiktig oppe, men fortsatt passe på og lytte til kroppen. Etter 7 til 10 dager kan aktiviteten økes gradvis.

Man kan begynne å trene, bruke tamponger og ha samleie 6 uker etter operasjon.

Bandasje og tape etter intimkirurgi

Ved intimkirurgi på indre og ytre kjønnslepper fester ikke bandasje godt. Under operasjonen blir det satt på Micropore tape, men denne faller ofte av første døgnet. Det er ikke nødvendig å sette på ny tape. Vi anbefaler å benytte et bind for absorbsjon av eventuelle væsker.

Ved pubisplastikk bandasjerer vi med Micropore tape og absorberende bandasje. Micropore tapen skiftes på første kontroll etter 7 til 14 dager på Klinikk A. Tapen blir fuktig i forbindelse med dusjing, men den lufttørker fort, alternativt kan den tørkes forsiktig med hårføner.

Dusjing etter intimkirurgi

Ettersom bandasje fester dårlig og området for intimkirurgi på indre og ytre kjønnslepper krever nitid hygiene anbefaler vi daglig dusjing av det opererte området, samt bruk av hånddusj etter toalettbesøk.
Ved operasjon for fylde og/eller heng foran skambenet gjelder samme anbefaling som ved bukplastikk, nemlig å vente med dusjing til 3-4 dager etter operasjon.

Etterkontroll etter intimkirurgi

Første kontroll er 7 til 14 dager etter operasjon på Klinikk A. Det endelige resultatet vil man ikke se før det har gått noe tid, vi setter derfor opp neste kontroll først etter 6-12 måneder. Den første tiden etter operasjon er vevet i det opererte området hovent på grunn av operasjonen. Dette er vanlig og naturlig, ettersom det er utført en operasjon. Hevelsen øker gjerne på de første dagene og begynner å avta 5 til 10 dager etter operasjon. Etter tre uker har mye av hevelsen gått tilbake. I den fasen som kommer etter dette trenger kroppen lang tid på å tilpasse seg den nye situasjonen. Vevet i det opererte området gjøres sakte med sikkert om til permanent, sterkt vev. Denne prosessen kaller vi modningsfasen og varer teoretisk i inntil to år, men dette merker man normalt lite til i hverdagen.

Trening etter operasjon

Mange lurer på når de kan gjenoppta trening etter operasjon. De første 2 til 3 ukene etter operasjon skal man unngå aktivitet som gir økt puls og som krever store bevegelser. Etter dette kan man gradvis øke aktiviteten, men man bør beregne 6 uker før man kan begynner å trene som normalt, bruke tamponger og ha samleie.

Komplikasjoner etter intimkirurgi

Alle operasjoner har risiko for komplikasjoner. Den absolutte risikoen for komplikasjoner etter intimkirurgi er lav.

En eventuell blødning oppstår vanligvis før man forlater klinikken, men kan også oppstå hjemme og da vanligvis innen de to første døgnene etter inngrepet. Slike blødninger skyldes operasjonen, og kommer oftest av at en liten blodåre åpner seg etter operasjonen. En blødning merkes vanligvis ved raskt innsettende spreng og hevelse på den aktuelle siden. Selve blødningen er oftest på innsiden av huden og er ikke farlig, men kan kreve en reoperasjon, altså en ny operasjon. Kirurgen vil da fjerne blodet og stoppe blødningen.

Våre kirurger er tilgjengelige hele døgnet, hele året i forbindelse med behandlinger som er utført. Ved rask og riktig behandling av en slik blødning, vil denne komplikasjonen ikke ha noen betydning for sluttresultatet. For å forebygge en slik blødning etter operasjon, er det veldig viktig at man følger de rådene man blir gitt i forbindelse med operasjonen, leser infoskrivet man har fått nøye og holder deg i ro den første tiden etter inngrepet.

Ved intimkirurgi på kjønnsleppene kan operasjonssårene åpne seg noe etter operasjonen. Dette er ikke farlig og sår som åpner seg på denne måten gror som regel fint til uten langtidsproblemer.

Økende rødme, hevelse, ømhet, sekresjon av puss fra operasjonssåret eller generell sykdomsfølelse kan være tegn på infeksjon. I så tilfelle må operasjonssåret tilses av kirurgen. Av og til holder det med sårskift, og ofte behandles det da også med antibiotika.

Noen opplever forandret følelse i huden over arret. Følelsen kan være både redusert, men også forsterket, nærmest litt overfølsomt ved berøring. I langt de fleste tilfeller normaliserer følelsen seg med tiden.