Delte magemuskler, eller rektusdiastase, kan behandles effektivt ved å stramme opp magemusklene med en operasjon.
Den vanligste årsaken til delte magemuskler er svangerskap hos kvinner. Under et svangerskap blir magemusklene og hele bukveggen strukket og magemusklene får større avstand fra hverandre.
Dessverre kommer ikke musklene alltid tilbake til sin opprinnelige posisjon etter fødselen, og dette kan medføre vedvarende plager.
For å korrigere delte magemuskler og få dem tilbake til sin opprinnelige posisjon, gjør vi en operasjon hvor vi syr sammen magemusklene.
For å få tilgang til magemusklene, må vi gjøre en mageplastikk (bukplastikk). Hvilken metode som egner seg best tilpasses individuelt, og det finnes ulike metoder avhengig av dine behov.
For å avgjøre hvilken metode som er best egnet for deg, anbefaler vi en uforpliktende konsultasjon hos en av våre erfarne plastikkirurger.
Hos oss tilbyr vi spesialisert hjelp til alle kvinner som opplever delte magemuskler etter svangerskap.
Vårt team av eksperter vil veilede deg gjennom hele prosessen og sørge for at du får best mulig behandling. Ta kontakt i dag for å avtale en konsultasjon, så kan vi vurdere om dette kan være aktuelt for deg.
Narkose
7-21 dager
Totalt 4-5 timer
Etter 7-14 dager og 3-6 måneder
Kontakt oss for en konsultasjon med en av våre kirurger. Vi tar kontakt med deg kort tid etter du har sendt inn skjemaet.
Vår plastikkkirurg Ståle Buhagen har vært gjest i podkasten til Landsforeningen kvinnelig bekkenhelse (LKB). Du får høre hvordan kvinnehelse diskuteres fra et plastiskkirurgisk perspektiv. Spesielt fokus på delte magemuskler (Rektusdiastase). En episode du ikke vil gå glipp av! Hør den her. (Spotify)
Delte magemuskler, eller rektusdiastase er en tilstand hvor de rette magemusklene, muskulus rectus abdominis, har lengre avstand fra hverandre i midtlinjen enn normalt. Vanligvis har vi inntil to cm avstand mellom de rette magemusklene. Når avstanden blir større enn to cm foreligger rektusdiastase. Området mellom magemusklene heter linea alba (den hvite linjen) og er en slags muskelsene. Dette vevet består av bindevev, altså ikke muskulatur. De som her velutviklet muskulatur og lite underhudsfett vil kunne se avgrensningen av de rette magemusklene, og delte magemuskler kan da være en diagnose som kan stilles med ett blikk.
Delte magemuskler forekommer hyppigst hos kvinner som har gjennomgått graviditet. Det er imidlertid flere forhold som kan disponere for delte magemuskler, hvor blant annet arv spiller inn. Pasienter som har gått ned mye i vekt kan også oppleve dette. Både kvinner og menn rammes.
I forbindelse med et svangerskap tøyer bukveggen seg mye. Avstanden mellom de rette magemusklene blir større. Etter endt svangerskap vil de aller fleste kvinner ha økt avstand mellom magemuklene for en periode. For mange vil magemusklene gå tilbake til nærmest normal posisjon, men for en relativt stor andel kvinner vil muklene ikke komme tilbake til «normal» posisjon. Avstanden mellom de rette magemusklene er da større enn før svangerskapet. Dette kan føre til utstående mage og også symptomer i form av bekken/korsryggplager.
Delte magemuskler gir for mange ingen symptomer. Rent utseendemessig kan man få utstående mage, og mange pasienter forteller at de føler de blir fort oppblåst etter inntak av mat. Mange pasienter forteller også at de føler de ser gravide ut. En korreksjon av de delte magemusklene vil effektivt kunne hjelpe på disse symptomene. Magen blir flatere etter en operasjon.
Delte magemuskler gir også funksjonelle symptomer. Dette blir ofte underkjent, både av pasientene selv og av helsepersonell. Typiske plager ved rektusdiastase er smerter i korsrygg og bekken og ofte følelse av å være ustabil i korsryggen og ikke kunne stole på korsryggen i forskjellige situasjoner. Eksempler på dette er smerter eller ubehag i i korsrygg eller bekken i forbindelse med støvsuging og vasking, når man tar ut eller setter inn i oppvaskmaskin, når man står på ett ben for å ta på seg klær, når man står opp fra sengen, når man går tur eller når man løper. Listen kunne vært mye lengre. Mange kvinner møter på holdninger i helsevesenet som vitner om mangende forståelse for denne problematikken, og får ofte beskjed om at de må trene riktig og utover dette akseptere situasjonen som den er. Dersom plagene skykldes delte magemuker vil mange kvinner oppleve betydelig bedring av slike symptomer ved help av en operasjon. For å vurdere om dette kan være aktuelt for deg anbefaler vi en uforpliktende konsultasjon hos en av våre plastikkirurger. Klikk her for å kontakte oss dersom du lurer på om dette kan være aktuelt for deg.
Mange kvinner som skal gjennomgå en bukplastikk kan samtidig få sydd sammen magemusklene, forutsatt at de har delte magemuskler
For å få denne operasjonen må du blant annet:
Hvis du lurer på om du er kandidat for en slik operasjon, ta kontakt for en uforpliktende konsultasjon med en av våre plastikkirurger.
Pasienter som har tilleggssykdommer, for eksempel hjerte- karsykdommer eller lungesykdommer, må vurderes individuelt med tanke på om de tåler en operasjon. For oss på Klinikk A er pasientens trygghet det viktigste. Anses risikoen for høy, kan vi ikke tilby operasjon hos oss.
Pasienter med stor fylde på innsiden av magen er heller ikke egnede kandidater for kirurgi. Når magemusklene skal sys sammen, er det viktig at det ikke er fylde på innsiden av magen som presser i mot. Man vil da ikke kunne oppnå ønsket effekt ved operasjonen, samtidig som risikoen ved å gjennomføre en operasjon øker.
Under en operasjon vil kirurgen vurdere om det er trygt å gjennomføre en operasjon. Ved behov konsulteres også anestesilege for å avklare om det er trygt med operasjon.
For å vurdere om du har delte magemuskler er det viktig å oppsøke leger og helsepersonell som har god kunnskap og erfaring med problemstillingen. Det er vanligvis enkelt å stille diagnosen klinisk, dersom legen er godt kjent med problemstillingen. Det er også mulig å stille diagnosen med ultralyd, CT og MR, men dette er vanligvis ikke nødvendig. På Klinikk A kan vi utføre ultralyd for å verifisere diagnosen.
Før en eventuell operasjon får man time til konsultasjon hos en av våre plastikkirurger. Bestill time hos våre plastikkirurger for en uforpliktende konsultasjon.
Mange lurer på hva en konsultasjon innebærer. Under konsultasjonen vil plastikkirurgen lytte til dine ønsker og behov. Ett av målene med konsultasjonen er å besvare alle spørsmålene du måtte ha. For å oppnå dette, setter vi av god tid. Etter konsultasjonen skal du ha god oversikt over hvilke behandlingsmuligheter som kan være aktuelle og hvilke fordeler eller ulemper de forskjellige mulighetene byr på. I samarbeid vil man da bli enige om hvilken behandling som kan være aktuell.
Ved ankomst til klinikken vil en av våre medarbeidere utlevere et skjema til utfylling i ventesonen. Selve konsultasjonen begynner inne på legekontoret, hvor man starter med å gå gjennom hva den enkelte ønsker vurdering av. Dialogen mellom pasienten og plastikkirurgen er helt avgjørende for å finne frem til hvilken behandling som er best. Man går så gjennom opplysninger som tidligere sykdommer, allergier, faste medikamenter og liknende, samtidig som kirurgen skriver journal.
På hvert kontor har vi en skjermet skiftenisje hvor pasienten kler av seg det nødvendige. Normalt fotodokumenteres det, som en standard del av journalinformasjonen. Systemet vi benytter for fotodokumentasjon er godkjent og i tråd med GDPR.
Kirurgen gjør så nødvendige undersøkelser av det aktuelle området og kommer med anbefalinger når det gjelder behandlingsmuligheter. Under konsultasjonen forsøker kirurgen å formidle et mest mulig realistisk bilde av hva den enkelte kan forvente seg etter en operasjon. Alle pasienter har forskjellige utgangspunkt, så det vil ikke være mulig å forklare eksakt hvordan resultatet vil kunne bli for den enkelte. Vårt mål ved Klinikk A er at hver enkelt pasient skal være fornøyd med sine valg, og at beslutningsgrunnlaget er best mulig når valget tas. Godt informerte pasienter tar gode valg.
Det er ikke tillatt å vise før- og etterbilder på nettsider i Norge. Under konsultasjonen er det imidlertid tillatt å vise før- og etterbilder. Kirurgen kan da vise eksempler på pasienter som har gjennomgått liknende operasjoner.
Når rektusdiastase korrigeres, altså operasjon for delte magemuskler, sys magemuskelene sammen. For å få tilgang til magemusklene må kirurgen lage et snitt som ved bukpplastikk. Fordelen med dette er at kirurgen i samme seanse kan stramme opp eventuell løs hud. Hvilken type bukplastikk som er aktuell kommer blant annet an på pasientens ønsker og behov, kvaliteten på huden og graden av løs hud. Under en preoperativ konsultasjon vil kirurgen gå gjennom fordeler og ulemper med de forskjellige alternativene.
Har du kun rektusdiastase og ingen løs hud kan modifisert bukplastikk være det beste alternativet. Dette gir det minste arret og ved denne operasjonen unngår du arr rundt navlen.
Har du rektusdiastase og løs hud kan full bukplastikk være det beste alternativet. Man vil da kunne stramme opp huden både over og under navlen, samtidig som de delte magemusklene blir sydd sammen. Les mer om bukplastikk her.
Vår erfaring er at de fleste pasienter har et greit forløp etter operasjon for delte magemuskler. Mange lurer på hvor smertefullt det er etter en slik operasjon. Pasientenes erfaringer når det gjelder smerter er forskjellige. De fleste beskriver ubehag, ømhet og følelsen av å være «mørbanket». Det blir vanligvis ikke rapportert om direkte smerter. Hvordan den enkelte opplever den første tiden etter operasjon varierer fra person til person. Klinikk A benytter en metode for operasjon og bedøvelse som gjør at pasientene sjelden opplever intense smerter de første to til tre dagene etter operasjon.
Når operasjonen er ferdig, overføres pasientene til vår postoperative avdeling, hvor vårt personale passer på. Etter hvert som man våkner til, vil man få noe å drikke og noe lett å spise. Noen vil føle seg litt urolige og rastløse de første 24 -48 timer. Dette er på grunn av medisinene som gis. De første dagene erfarer de fleste at de i noen grad føler et ubehag i det opererte området. Dette vil normalt gi seg i løpet av de første dagene etter operasjon.
De første to til tre døgnene tilstreber man meget rolig aktivitet. Man kan likevel gradvis gjenoppta enkel, dagligdags aktivitet umiddelbart etter operasjon. Man kan gå forsiktig oppe, men fortsatt passe på og lytte til kroppen. Etter 7 til 10 dager kan aktiviteten økes gradvis. Man kan begynne å trene forsiktig tre uker etter operasjon. Etter en operasjon hvor magemusklene er sydd sammen, venter man 8 til 12 uker før full kraftutfoldelse med magemusklene.
Under operasjonen blir det vanligvis satt på flytende plaster og Micropore tape direkte på arrene. Over dette settes absorberende bandasjer, vanligvis Mepore bandasje. Disse absorberende bandasjene fjernes ved første dusj. Tapen som sitter på huden skal ikke fjernes før første kontroll på Klinikk A etter 7 til 14 dager. Tapen blir fuktig i forbindelse med dusjing, men den lufttørker fort, alternativt kan den tørkes forsiktig med hårføner. Du kan dusje 4 dager etter operasjon. Vi anbefaler å tape arrene i 3 – 6 måneder etter operasjon for at arrene skal tilhele penest mulig, så lenge man ikke reagerer allergisk på tapen.
Vi anbefaler å vente 3-4 dager med dusjing etter operasjon for rektusdiastase. Ved dusjing tar man av kompresjonstøy og absorberende bandasje (ofte hvit Mepore bandasje). Tapen lar man sitte på under dusjing. Den blir fuktig men tørker raskt. Etter dusjing er det oftest ikke behov for mer bruk av absorberende bandasje. Dersom det væsker fra noen steder i såret, kan man legge på en bandasje som absorberer på de aktuelle stedene.
Første kontroll er 7 til 14 dager etter operasjon på Klinikk A. Det endelige resultatet vil man ikke se før det har gått lengre tid, vi setter derfor opp neste kontroll først etter 3 – 12 måneder. Den første tiden etter operasjon er vevet i det opererte området hovent på grunn av operasjonen. Dette er vanlig og naturlig, ettersom det er utført en operasjon. Hevelsen øker gjerne på de første dagene og begynner vanligvis å avta 5 til 10 dager etter operasjon. Etter tre uker har mye av hevelsen gått tilbake. I den fasen som kommer etter dette trenger kroppen tid på å tilpasse seg den nye situasjonen. Vevet i det opererte området gjøres sakte med sikkert om til permanent, sterkt vev.
Alle operasjoner har risiko for komplikasjoner.
Det er alltid risiko for blødning og infeksjon etter denne type operasjon. På Klinikk A benytter vi trygge, veletablerte metoder og gjør alltid vårt ytterste for å redusere risikoen for komplikasjoner til det minimale.
Våre kirurger er tilgjengelige hele døgnet, hele året i forbindelse med behandlinger som er utført. For å forebygge komplikasjoner er det viktig at man følger de rådene man blir gitt i forbindelse med operasjonen, leser infoskrivet man har fått nøye og holder deg i ro den første tiden etter inngrepet.
Noen opplever forandret følelse i huden over arret. Følelsen kan være både redusert, men også forsterket, nærmest litt overfølsomt ved berøring. I langt de fleste tilfeller normaliserer følelsen seg med tiden.
Norsk helseinformatikk har nokså god og nøytral informasjon om delte magemuskler.
MrJhb8224. April, 2024Jeg er en mann på 41 år, og jeg tok en øvre og nedre øyelokkoperasjon. Fikk god informasjon i forkant, og følte jeg ble godt veiledet gjennom hele prosessen fra første konsultasjon, på operasjonsdag, og til stingene ble tatt en uke etterpå. Jeg har ikke hatt noen komplikasjoner utenom det som er normalt, og anbefaler Klinikk A på det varmeste.Patricia Lopez23. April, 2024Strålende fornøyd med hele opplevelse både før og etter opersjonen Kirurg Ståle Buhagen fantastisk flink i det han driver med. Anbefales på det sterkeste 👍Marianne Magdal26. Februar, 2024Dr. Ståle Buhagen var veldig behagelig under konsultasjonene, lyttet var ærlig og tillitskapende. Jeg fikk god informasjon og er meget fornøyd med alt på Klinikk A.Sara Maria Nystrand16. Februar, 2024Strålende fornøyd med hele opplevelsen. Veldig flott lokale, utrolig hyggelig ansatte. Jeg er super fornøyd både med konsultasjon før inngrepet, selve operasjonsdagen- da drømte jeg at jeg var på sydenreise og var strålende fornøyd når jeg våknet og hadde fått gjennomført bukoperasjon og flyttet litt fett til brystene. Jeg hadde lite smerter i etterkant- og var på topptur før to uker etter operasjon. Strålende fornøyd med resultatet. Kirurg Ståle Buhagen er veldig profesjonell, er veldig behagelig og lett å ta opp eventuelle vanskelige spørsmål man lurer på. Anbefales på det sterkeste!Irene Flood Dalen13. Februar, 2024Fikk utført brystforstørring med proteser hos Ståle Buhagen, en utrolig dyktig kirurg som ga meg ett fantastisk resultat og nøyaktig hva je hadde sett for meg! Nydelige lokaler, stødige og profesjonelle ansatte fra første stund og bra oppfølging gjorde dette til en god og trygg opplevelse... Anbefaler disse på det sterkeste!!Randi Baakind29. Januar, 2024Kirurg Ståle Buhagen og teamet på Klinikk A kan varmt anbefales! Her blir du trygt og profesjonelt tatt i mot. Ståle er tok seg god tid under første konsultasjon slik at valget for hvilket inngrep som passet meg best ble greit å ta. På operasjonsdagen blir jeg igjen møtt av en trygg og hyggelig Ståle, samt de flinke anestesifolka! Fra oppvåkning og videre til jeg kunne reise hjem noen timer senere er det anestesisykepleier Johnny som sørger for alt man trenger, til og med en god latter☺️ Så igjen, varm anbefaling fra meg🤗 Mvh RandiNell Richards17. Januar, 2024Amazing and gave full confidence from start to finish. Able to accommodate a surgery date last minute and the consultation gave all the information to go ahead. Results are perfect and follow up consultation went great.Thomas Gruer Haakonsen2. Januar, 2024Jeg var hos Ståle, og har gjort endringer på hele overkroppen. Igjennom hele prosessen har Ståle hjulpet meg og vært tilgjengelig. Jeg er veldig fornøyd og vil absolutt anbefale Klikk-A, fra jeg kom inn døra har alle jeg møtte der både tatt meg godt imot og tatt godt vare på meg. Hjelper også at jeg strålende fornøyd med resultatetGoogle samlet vurdering 5.0 av 5, ifølge 42 anmeldelser
Kontakt oss for en faglig og individuell tilpasset behandlingsplan