Hjem | Plastikkirurgi | Brystkirurgi | Brystreduksjon

Brystreduksjon

Brystreduksjon er en god kirurgisk løsning for kvinner med store og tunge bryst. Store og tunge bryst kan gi fysiske plager som for eksempel vondt i nakke og skuldre, søkk etter BH-stropper og ubehag i forbindelse med sportslige aktiviteter. Enkelte plages også av at bysten er uforholdsmessig stor i forhold til resten av kroppen.

Ved brystreduksjon blir størrelsen på brystene mindre og fasongen endres ved at brystene og brystvorten blir løftet til en posisjon som passer med resten av kroppen.

Noen kvinner er mest plaget med heng på brystene. I disse tilfellene vil ofte et brystløft være den beste løsningen. Ved et brystløft blir ikke brystene redusert i størrelse, men fasongen endres ved at brystene og brystvorten blir løftet til en posisjon som passer med resten av kroppen. For å avgjøre hva som kan være aktuelt for deg, anbefaler vi at du bestiller en time til konsultasjon hos en av våre plastikkirurger. Bestill time her.

Bedøvelse

Narkose

Nedetid

7-21 dager

Tid på klinikken

Totalt 4-5 timer

Kontroll

Etter 7-14 dager og 3–6 måneder

Brystkirurgi

Ofte stilte spørsmål

Hvem egner seg for brystreduksjon?

Generelt er det slik at alle kvinner som har store og tunge bryst, med god helse og som har normalt hold kan egne seg for brystreduksjon.
Kvinner med store bryst kan være plaget med nakkesmerter og skuldersmerter, sårhet i folden under brystene, søkk etter BH-stroppene, ubehag ved sportslige aktiviteter og sjenanse grunnet størrelsen på bysten. Dersom du har store bryst og noen av symptomene nevnt over, kan brystreduksjon være en god løsning. Veldig mange med disse symptomene opplever en vesentlig forbedring av plagene, og mange blir helt kvitt sine plager.
Smerter i nakke og skuldre kan ha flere årsaker, men de plagene som skyldes tunge bryst behandles effektivt med brystreduksjon.

Sammenhengen mellom store bryster og rygg-, nakke- skulderplager er til dels underkommunisert som kvinnehelseproblem. Enkelte kvinner har hele sitt voksne liv vært plaget med nakke- og skulderplager, har for eksempel oppsøkt fysioterapeut, kiropraktor og til og med vært sykmeldt på grunn av plagene sine. Når disse kvinnene endelig har blitt operert og fått reduksjon i bryststørrelsen er vår erfaring ofte at de mer eller mindre er helt kvitt sine plager, og dermed har fått en betydelig forbedring av sin livskvalitet.

Når er det riktig å utføre brystreduksjon?

Det er ikke noe fasitsvar på hva som er riktig tidspunkt i livet for å få utført brystreduksjon.
Noen kvinner blir operert allerede i 16-års alder. Operasjoner i så tidlig alder foregår oftest på offentlig sykehus. Videre er noen kvinner så plaget at de blir operert som unge voksne. Generelt anbefales det å vente med brystreduksjon til man er ferdig med eventuelle graviditeter og amming, så lenge symptomene ikke er for uttalte. Brystenes størrelse og fasong påvirkes ofte av hormonelle endringer ved svangerskap og amming. For de fleste blir brystene større i denne fasen, for deretter å bli mindre igjen etter endt svangerskap og amming. Mange opplever at brystene blir slappere og får mer heng i denne fasen i livet. Noen kvinner opplever derimot at brystene fortsetter å øke i volum etter endt svangerskap og amming, til tross for at vekten er stabil. Det er altså individuelle forskjeller når det gjelder brystutviklingen gjennom livets faser.

Mammografi før operasjon

Mammografi bør være utført mindre enn 6 måneder før en brystreduksjon for kvinner over 40 år. Du kan oppsøke fastlege/egen lege for å få rekvisisjon, alternativt kan våre plastikkirurger fylle ut mammografirekvisisjon.

Konsultasjon – forundersøkelse før brystreduksjon

Før en eventuell operasjon får man time til konsultasjon hos en av våre plastikkirurger. Bestill time hos våre plastikkirurger for en uforpliktende konsultasjon.

Mange lurer på hva en konsultasjon innebærer. Under konsultasjonen vil plastikkirurgen lytte til den enkeltes ønsker og behov. Ett av målene med konsultasjonen er å besvare alle spørsmålene den enkelte måtte ha. For å oppnå dette, setter vi av god tid. Etter konsultasjonen skal man ha god oversikt over hvilke behandlingsmuligheter som kan være aktuelle og hvilke fordeler eller ulemper de forskjellige mulighetene byr på. I samarbeid vil man da bli enige om hvilken behandling som kan være aktuell.

Ved ankomst til klinikken vil en av våre medarbeidere utlevere et skjema til utfylling i ventesonen. Dialogen mellom pasienten og plastikkirurgen er helt avgjørende for å finne frem til hvilken behandling som er best. Man går så gjennom opplysninger som tidligere sykdommer, allergier, faste medikamenter og liknende, samtidig som kirurgen skriver journal.

På hvert kontor har vi en skjermet skiftenisje hvor pasienten kler av seg det nødvendige. Normalt fotodokumenteres det, som en standard del av journalinformasjonen. Systemet vi benytter for fotodokumentasjon er godkjent og i tråd med GDPR.

Kirurgen gjør så nødvendige undersøkelser av det aktuelle området og kommer med anbefalinger når det gjelder behandlingsmuligheter. Under konsultasjonen forsøker kirurgen å formidle et mest mulig realistisk bilde av hva den enkelte kan forvente seg etter en operasjon. Vårt mål ved Klinikk A er at hver enkelt pasient skal være fornøyd med sine valg, og at beslutningsgrunnlaget er best mulig når valget tas. Godt informerte pasienter tar gode valg.

Før og etterbilder ved brystreduksjon

Det er ikke tillatt å vise før- og etterbilder på nettsider i Norge. Under konsultasjonen er det imidlertid tillatt å vise før- og etterbilder. Kirurgen kan da vise eksempler på pasienter som har gjennomgått liknende operasjoner.

Den første tiden etter brystreduksjon - erfaringer etter operasjon

Vår erfaring er at de fleste pasienter har et greit forløp etter brystreduksjon. Mange lurer på hvor smertefullt det er etter en slik operasjon. Pasientenes erfaringer når det gjelder smerter er forskjellige. De fleste beskriver noe ubehag og det blir vanligvis ikke rapportert om direkte smerter. Hvordan den enkelte opplever den første tiden etter operasjon varierer fra person til person. Klinikk A benytter en metode for operasjon og bedøvelse som gjør at pasientene sjelden opplever intense smerter de første to dagene etter operasjon.

Når operasjonen er ferdig, overføres pasientene til vår postoperative avdeling, hvor vårt personale passer på. Etter hvert som man våkner til, vil man få noe å drikke og noe lett å spise. Noen vil føle seg litt urolige og rastløse de første 24 -48 timer. Dette er på grunn av medisinene som gis. De første dagene erfarer de fleste at de i noen grad føler et ubehag i det opererte området. Dette vil normalt gi seg i løpet av de første dagene etter operasjon.

De første to til tre døgnene tilstreber man meget rolig aktivitet. Deretter kan man gradvis gjenoppta enkel, dagligdags aktivitet og gå forsiktig oppe, men fortsatt passe på og lytte til kroppen. Etter 7 til 10 dager kan aktiviteten økes gradvis. Man kan begynne å trene forsiktig tre uker etter operasjon.

Bandasje og tape etter brystreduksjon

Under operasjonen blir det satt på Micropore tape direkte på arrene. Over dette settes absorberende bandasjer. Disse absorberende bandasjene fjernes ved første dusj. Tapen som sitter på huden skal ikke fjernes før første kontroll på Klinikk A etter 7 til 14 dager. Tapen blir fuktig i forbindelse med dusjing, men den lufttørker fort, alternativt kan den tørkes forsiktig med hårføner. Du kan dusje 4 dager etter operasjon.

Når kan jeg dusje etter operasjonen?

Du kan dusje 4. dagen etter operasjonen. Tapen som sitter over operasjonssåret, skal sitte på når du dusjer. Du kan føne den tørr etter dusjing, eller bare la den lufttørke. Tapen skal sitte på til du kommer på første kontroll etter cirka 8 dager.