Hjem | Plastikkirurgi | Ansiktskirurgi | Operasjon av poser under øynene

Operasjon av poser under øynene

tunge oyelokk

Fjerne poser under øynene med operasjon?

Det som mange kaller tunge øyelokk, skyldes som regel hudoverskudd. Et annet kjent begrep er poser under øynene, som ofte skyldes aldring og livsstil. Det kan også være en arvelig faktor, derfor sees det også hos yngre personer. Mange føler de ser trette, uopplagte og eldre ut på grunn av disse tilstandene. Øyelokksoperasjoner bidrar til at huden rundt øynene blir strammere, du vil få et mer våkent uttrykk og se yngre ut.

Øyelokkskirurgi  gjøres ved visse tilfeller på medisinsk grunnlag, og er en operasjon som ikke etterlater synlige arr. Ved øyelokkskirurgi fjernes overflødig hud, fettputer og muskulatur i området som opereres. Resultatet blir et mer våkent uttrykk og utseende, samt strammere hud rundt øynene. Øyelokkskirurgien utføres enten sovende (i narkose), eller ved hjelp av lokalbedøvelse, der du også får avslappende medisin. Du vil ikke merke noe ubehag. Noe hevelse rundt øynene er normalt de første dagene, mens litt blålig misfarging kan vare i 1-2 uker.

Bedøvelse

Narkose eller sedasjon med lokalbedøvelse

Nedetid

3-7 dager

Tid på klinikken

Totalt 3–4 timer

Kontroll

Etter 7-9 dager og 3–6 måneder

Priser Øyelokk

  • Øvre øyelokk Fra 26.400.-
  • Nedre øyelokk/poser under øynene Fra 37.000,-
  • Øvre og nedre øyelokk Kr 49.500,-

Bestill konsultasjon

Fyll ut skjemaet nedenfor, så vil en av våre kirurger ta kontakt med deg for å avtale konsultasjon. 

Hvem egner seg for nedre øyelokksplastikk?

Når vi blir eldre får mange overskudd av hud på øvre øyelokk. Noen føler de ser trøttere og mindre opplagt ut, andre igjen føler det gir en tyngdefølelse på øynene. I enkelte tilfeller kan også huden skygge for og redusere sidesynet. I tillegg til overskudd av hud kan det utvikles «poser» under og rundt øynene.
Kirurgi som kalles øvre- eller nedre øyelokkskirurgi er enkleste metode for å fjerne dette. Fettposer som sjenerer vil eventuelt blir fjernet samtidig, hvis det foreligger.

Hvem kan gjøre øyelokkskirurgi?

For å få utført denne typen operasjon, er det ønskelig med generelt god allmenntilstand og at du ikke har noen alvorlige sykdommer. Øvre øyelokkskirurgi er det vanligste plastisk kirurgiske inngrepet som utføres.

MERK! Dersom du har medisiner med acetyl salisylsyre må dette avsluttes 1-2 uker før operasjonen. Blodfortynnende medisiner må avslutte 3 dager før operasjonen, men kun etter samråd med legen som i utgangspunktet foreskrev medikamentet.

Antiflogistika som for eksempel Ibux og liknende, må kuttes ut en uke før inngrepet.

Dersom du har plager fra tårekanalene eller øyesykdommer, kan du ikke gjennomføre denne type kirurgi, med mindre det foreligger godkjenning fra øyelege.

Har du normalt syn (med eller uten briller) og ingen plager fra øynene, kan du gå ut fra at du har friske øyne.

Konsultasjon før operasjon

I forkant av øyelokkskirurgi er det nødvendig med konsultasjon. Under konsultasjonen undersøkes hud, muskulatur rundt øynene og fettputene i området rundt øynene. Kirurgen vil gi deg råd og veiledning, og finne den kirurgien som vil gi deg best og mest varig resultat.
Det tas bilder til journalen din, og du vil få en gjennomgang av hvordan selve operasjonen foregår og hva som skjer underveis. Dette innebærer hvor snittene legges og hva som skjer etter operasjonen. I tillegg informeres du om hvilket resultat du kan forvente deg, samt mulige bivirkninger og komplikasjoner.
Når konsultasjonen er ferdig får du anledning til å booke en operasjon – enten sammen med kirurgen eller med resepsjonen vår. Da blir alle praktiske detaljer rundt inngrepet gjennomgått, og du får med deg det du trenger av informasjon og papirer hjem.

Operasjonen

På operasjonsdagen ankommer du til avtalt tidspunkt og du vil få et møte og en samtale med kirurgen før du gjøres klar til operasjonen. Øyelokksoperasjonen gjøres enten sovende i narkose eller ved hjelp av lokalbedøvelse. Du vil uansett ikke merke noe eller ha noe ubehag.

Øyelokksoperasjonen varer 1-2 timer. Operasjonssnittene legges i øyelokksfolden slik at synligheten blir minimal i ettertid. Normalt er arrene lite synlig etter noen måneder.

Under operasjonen fjernes den overflødige huden, samt fettputer og muskulatur i området. Hudbremmen som blir fjernet er presist beregnet slik at du ikke ender opp med et «operert uttrykk». Såret lukkes med sting som fjernes etter 7-8 dager.

Etter operasjonen

Etter operasjonen blir du liggende på vår postoperative avdeling der sykepleier vil observere og passe på deg til du er klar for hjemreise.

Vanligvis er utskrivelsen et par timer etter operasjonen. Vi anbefaler at du blir hentet av en pårørende/venn, og at du har noen hos deg den første natten.
Det første døgnet skal du være mest mulig i ro. Øynene skal dryppes med kloramfenikol øyedråper, og det skal smøres på kloramfenikol salve på natten de 5 første nettene. Du får resept på disse preparatene før inngrepet.
Det er veldig uvanlig med smerter etter denne type operasjon. Noe svie og rødfarge på det hvite i øynene er eventuelt kortvarig og helt ufarlig. De første dagene kan huden rundt øynene kjennes litt stram som kan være litt ubehagelig.

Det første døgnet kan du ha noe hevelse, som gradvis vil gå tilbake etter 3 til 4 dager. Stingene fjernes etter 7-8 dager, avhengig av hvordan du ble sydd.
Kontaktlinser kan tas i bruk 14 dager etter operasjonen.

Blåmerker eller noe misfarging rundt øynene er normalt og må forventes. Dette forsvinner gradvis i løpet av en 7 dagers tid. Dette kan skjules med dekkstift eller solbriller. Vanlig øyesminke kan brukes når alle skorper har falt av. Den første måneden bør det vises forsiktighet ved bruk av sminke, bruk helst olje eller mild rensekrem. Store og gode solbriller er anbefalt, da de beskytter øynene og reduserer risikoen for irritasjon av øynene. Det er helt normalt med en viss lysskyhet en ukes tid etter operasjonen, i tillegg til at øynene vil renne mer, altså produsere mer tårer enn normalt.

Skorpene skal ikke plukkes på. Masser de eventuelt med litt babyolje til de løsner, eller la de falle av selv i dusjen. Noen opplever en del kløe i øynene noen dager etter operasjonen, da kan det i tilfelle lindre med litt skyllevæske til øynene. Det er viktig at øynene ikke gnis, da det kan medføre at sårene sprekker opp.

Resultat etter nedre øyelokksplastikk

Du vil som regel se yngre ut og virke mer våken og opplagt etter en øyelokksoperasjon. Denne effekten varer som regel i mange år. Det vanligste er at det kun er behov for en slik operasjon i løpet av livet, men noen trenger eller ønsker en ny operasjon 8-10 år etter, fordi aldringsprosessen uansett går sin gang.

Målet med operasjonen er å få et mer våkent og litt yngre uttrykk uten å se operert ut.

Det er viktig å være klar over at sluttresultatet vil avhenge av hver og ens særegenhet. Vi har sjelden to helt like øyne, og en liten grad av sideforskjell må aksepteres, også etter en operasjon.

Noen av asymmetri av brynene med høydeforskjell. Dette vil også kunne påvirke sluttresultatet med tanke på symmetri. Kirurgen vil eventuelt gå gjennom dette med deg på konsultasjonen.

Komplikasjoner

Antall infeksjoner og blødninger etter operasjon er mindre enn en promille. Bloduttredelser over og under øynene er vanlig, og forsvinner normalt etter ca en uke. Nummenhet på øyelokkene er også vanlig, og normaliseres vanligvis etter noen måneder.

Det vil kjennes litt stramt å lukke øynene i begynnelsen. Dette skyldes stingene som løfter hudkantene samt at det er hovent etter operasjonen. Når hevelsen går ned, og stingene er fjernet, forsvinner også følelsen av stramhet gradvis.

Ønsker du å lese mer om operasjon av øyelokk?

Norsk Helseinformatikk (nhi.no) har nøytral og god informasjon om øvre øyelokksplastikk og nedre øyelokksplastikk, altså operasjon av tunge øyelokk og poser under øynene.

Les mer om operasjon av øyelokk her