Hjem | Kosmetisk | Rynkebehandling

Rynkebehandling

Ansiktskirurgi lores_1200px

Allerede i slutten av 20 årene så avtar kollagenproduksjonen i huden. Med økende alder blir huden tynnere og mindre elastisk, noe som over tid gir linjer og rynker i ansiktet. Dette ser man spesielt godt i områder der musklene er mest aktive, som for eksempel i pannen, mellom øyenbrynene og rundt øynene.

Tidlige aldringstegn kan skyldes mange faktorer som blant annet røyking, soleksponering og genetikk. Noen bruker også musklene mer hyppig ved å myse mye, mens andre har mer ansiktsmimikk av natur. Med andre ord så kan man si at våre gleder og bekymringer her i livet, bidrar til å sette sine spor i ansiktshuden.

En av de mest populære kosmetiske rynkebehandlingene på markedet i dag, er injeksjonsbehandling med btx type A, et såkalt nevrotoksin.
Btx bidrar til å glatte ut huden, slik at linjer og rynker reduseres. Dette fører også til at man både ser og føler seg mer opplagt ut, enn tidligere.

Rynkebehandling - BTX

 • 1 område 3200,-
 • 2 områder 4900,-
 • 3 områder 5950,-

Ofte stilte spørsmål

Btx er et protein, et såkalt nevrotoksin, som framstilles fra bakterien Clostridium Botulinum. Clostridium Botulinum finnes naturlig i jord, og er i seg selv helt ufarlig.

Denne bakterien kan i sin originale form videreføres over fra jord til mat, og forårsake Botulisme hos mennesker, dersom den befinner seg i et miljø helt uten tilførsel av oksygen. Botulisme er en sykdom som kan gi lammelser og alvorlige forgiftninger. Det er derfor viktig å påpeke at Botulisme er uhyre sjeldent, og at det kan gå flere år mellom hver gang man ser alvorlige tilfeller i Norge. Mellom 1977 og 2012 har det blitt rapportert 48 tilfeller, med kun et dødsfall som er dokumentert, der ingen av tilfellene kommer etter bruken av btx type A. Visste du for eksempel at den vanligste årsaken til Botulisme i Norge er gjennom dårlig tilberedning av rakfisk og spekeskinke?

Btx er et veldokumentert legemiddel som ble FDA godkjent i 1989, og som er registrert i over 100 land på verdensbasis. Produktet har blitt tatt i bruk i over 15 år, og har vist seg å ha en positiv effekt på reduksjon av rynker og linjer i huden. Dette skjer ved at nerveimpulsene til de små ansiktsmusklene blokkeres, slik at de forhindrer muskelen i å trekke seg sammen. Produktet kan også brukes til andre medisinske formål, som blant annet redusere svette under armer, dempe tanngnissing og redusere hodeplager hos de som er plaget med migrene.

De vanligste områdene for rynkebehandling med btx er

 • Panne
 • «Sinterynke» (mellom øyebryn)
 • Kråketær (rundt øynene)
 • «Gummy smile» (høyt tannkjøtt)
 • «Bunnylines» (Rynker på nesen)
 • Brynsløft
 • «Røykelinjer (linjer på overleppe)
 • Lipflip (Definere leppekant)
 • «Sure» munnviker
 • Tanngnissing
 • Brynsløft

Ved estetiske behandlinger injiseres små og svært fortynnede doser av btx type A direkte inn i muskulaturen, for å glatte ut linjer og dypere rynker. Ved injisering bruker man en sprøyte med svært tynn nål, noe som også gjør at det er lite ubehag under selve behandlingen.
Selve behandlingen tar mellom 5-15 minutter, alt avhengig av hvilke områder som skal behandles.

Rett etter behandling kan det oppstå små rød prikker i huden etter nålstikkene, men disse forsvinner i løpet av 10-20 minutter. Unngå å ta direkte på området de neste 4-6 timene, slik at det ikke kommer bakterier inn i området. Man skal heller ikke trene eller ta badstue samme dag, da dette kan være med på å påvirke sluttresultatet. Som mange andre medikamenter blir btx skilt ut via urinsystemet, og er ute av kroppen allerede etter et par dager.

Effekten kommer gradvis etter 3-6 dager, men full effekt ser man ikke før etter det har gått nærmere 14 dager. Varighet etter behandling er mellom 3-6 måneder, da muskulaturen evner å bygge opp bevegeligheten sin igjen. Ønsker man å vedlikeholde resultatet, anbefales det å gjenta prosedyren 2-3 ganger i året. På sikt vil også rynkedybden reduseres, og ved jevnlig bruk kan rynkene også forsvinne helt.

Ingen behandling er uten risiko, men alvorlige komplikasjoner ser man sjeldent. De vanligste komplikasjonene etter behandling er forbigående små blåmerker, rødhet og lett hevelse. I sjeldne tilfeller kan man oppleve tyngdefornemmelse på øyelokket, men dette forsvinner gradvis når effekten avtar. I enkelte tilfeller kan det oppstå asymmetri etter behandling, men dette korrigeres kostnadsfritt hos behandler etter det har gått to uker fra man tok behandling.

Områder som kan behandles med btx (injeksjonsbehanding)

De vanligste områdene som behandles med toksiner er området mellom øyenbrynene (sinterynke), panne og smilerynkene rundt øynene (kråketær). Det finnes imidlertid behandlingsmuligheter for langt flere tilfeller. Les mer om noen av disse nedenfor.

Øyebrynsløft med btx kan bidra til et mer våkent blikk rundt øynene. Medisinske injeksjoner bidrar til at øyebrynet løfter seg litt opp, slik man opplever å se mer opplagt og uthvilt ut. Det er viktig å påpeke at dette ikke vil gi de samme resultatene som en øyelokksoperasjon. Har du mye volumtap og løs hud er det ikke sikkert at medisinske injeksjoner er rette behandling for deg. For å vurdere hva som er beste behandling for deg, anbefaler vi en konsultsasjon hos vår kosmetisk, dermatologiske sykepleier eller hos en av våre plastikkirurger. Bestill time her.

Såkalte marionette linjer, eller sure munnviker, oppstår når huden mister spenst og elastisitet i ansiktet over tid.  Munnvikene vil gradvis sige mer mot tyngdekraften, og på et tidspunkt vil munnvikene naturlig peke mer nedover enn hva de gjorde tidligere. Dette kan bidra til å gi et uttrykk av misnøye og tristhet i ansiktet, selv om man egentlig føler seg glad og lykkelig på innsiden.

Behandling med botulinum toxin type a er en effektiv behandlingsform som kan bidra til å redusere sure munnviker, dersom årsaken skyldes sterke muskler som  er med på å dra munnvikene nedover.

Dersom muskulaturen i overleppen er overaktiv, kan man i enkelte tilfeller vise mye av tannkjøttet sitt når man smiler. Dette kaller vi for «gummy smile». I noen tilfeller opplever pasienter dette som kosmetisk skjemmende, og ønsker derfor å justere på dette ved hjelp av nevrotoksinbehandling.

Behandlingen innebærer kun to små stikk på hver side av nesen, som bidrar til at de mimiske musklene som styrer overleppen slapper mer av. Resultatet av dette er at tannkjøttet blir mindre synlig når man smiler.

Tanngnissing kan skyldes en rekke årsaker som blant annet stress, angst, eller søvnproblematikk. Massetermuskelen som brukes til å tygge, kan i enkelte tilfeller bli bredere og mer firkantet ved overdreven bruk. Dette kan for noen (spesielt kvinner) oppleves som sjenerende, da ansiktet får et mer maskulint preg over tid. Tanngnissing kan også gi slitasje på tenner, og føre til nakkestivhet som bidrar til hodepine på morgenen.  

Behandling med toksiner kan være med på å redusere disse plagene raskt, ved at muskulaturen slapper mer av. Effekten er 3-4 måneder avhengig av hvor kraftig muskulatur du har.  Over tid vil muskulaturen bli svakere, som hos enkelte kan bidra til en smalere og mer feminin ansiktsform. 

Lip flip med btx bidrar til at at leppene dine virker mer fyldige, uten at du trenger å benytte deg av filler. Når produktet injiseres i muskulaturen som strekker seg rundt munnen, vil effekten være at overleppen tilter mer oppover slik at leppekanten kommer mer frem.

Hyperhidrose er en tilstand som bidrar til å gi økt svette produksjon uavhengig av aktivitetsnivå og temperatur. Tilstanden er helt ufarlig, men kan bidra til å påvirke selvbildet og livskvaliteten til den enkelte det gjelder. Ved behandling med medisinske injeksjoner hemmes signaloverføringen fra nervene til svettekjertlene, slik at det produseres mindre svette. Behandlingen er helt ufarlig, og virkningen har en varighet på 6 måneder inntil 1 år. Behandlingen kan utføres under armene, i albuene, på håndflater og under føttene.
Mange opplever meget god effekt av behandlingen, men enkelte ønsker en mer permanent løsning under armene. Våre plastikkirurger tilbyr operasjoner som permanent fjerner svettekjertlene under armene, slik at det blir en varig effekt.