Brystforstørrelse med proteser

Et av de mest vanlige inngrepene innen plastikkirurgi er brystforstørrelse. Det kan utføres ved å legge inn brystproteser eller ved transplantasjon av eget fett.

Det flere grunner til at kvinner ønsker brystforstørrelse. Det kan være manglende utvikling av bryster, svært små bryster, eller at brystene har mistet form og fasong etter svangerskap og amming. Noen kvinner har asymmetriske bryster eller unormal fasong og ønsker å jevne ut dette.

Klinikk A benytter brystproteser fra Mentor som er verdensledende innen brystestetikk. I over 30 år har Mentor levert brystimplantater av høy kvalitet, vitenskapsbaserte innovasjoner og de beste resultatene for pasientene. Mentor er en del av Johnson & Johnson Family of Companies. Sammen med Mentor kan Klinikk A levere et stort utvalg av varianter av brystproteser og vi er opptatt av å finne den protesen som passer din kropp best.

Kontakt oss gjerne om du ønsker du mer informasjon om brystforstørrelse med eget fett.

Konsultasjon/forundersøkelse før en eventuell operasjon

På Klinikk A vil du få konsultasjon hos en av våre erfarne plastikkirurger. Brystet med vev og hudens elastisitet vil vurderes, og størrelse samt ditt ønske om fasong diskuteres. Brystkassen blir målt, og bredden på brystene dine. Deretter får du prøve ulike testinnlegg med sports-bh foran et speil. Du vil få svar på eventuelle spørsmål du måtte ha, og sammen med kirurgen blir dere enige om hva som passer best til deg og din kropp. Vanligvis tas det bilder av brystene for dokumentasjon i din journal.

Hvem kan gjøre en brystforstørring?

Alle friske og fullt utviklede kvinner, som ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler, kan få utført en brystforstørring med silikonprotese. Allergi mot silikon er ikke påvist.

Mange lurer på om små bryster hos yngre, voksne kvinner vil kunne vokse seg større naturlig.
Er du normalvektig, har regelmessig menstruasjon og har avsluttet høydeveksten, kan du ikke regne med at brystene vil utvikle seg videre. P-piller og vektøkning kan øke brystenes størrelse noe, og dermed gjøre en operasjon unødvendig.

Kvinner med påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft anbefales ikke å utføre en brystforstørring. Det anbefales for kvinner som er 38 år eller eldre, å få uført en mammografi i forkant av en evt operasjon.

Det er få som ikke egner seg. 

Dersom du har fått barn og ammer, må ammingen avsluttes minst fire måneder i forkant av en eventuell operasjon. Hvis brystene har utviklet heng, kan det være en ideell løsning å gjøre en brystforstørring i kombinasjon med et brystløft, for å oppnå best resultat.

Den første tiden etter en brystforstørring

Når du våkner etter operasjonen vil du føle deg litt trøtt og uopplagt de første timene. Det er ikke unormalt at du det første døgnet kan føle deg litt rastløs og urolig. Dette er på grunn av medisinene du har fått. De første dagene vil du føle deg «mørbanket» og kjenne noe «spreng» i brystene. Dette vil gi seg i løpet av den første uken.
Denne uken må du være spesielt forsiktig med å bevege armene. Hold overarmene inntil kroppen når du bruker armene. Unngå å løfte tungt eller lene deg på armene den første tiden etter operasjonen. 

De første to døgnene skal du har absolutt ro, og ligge eller sitte mest mulig stille med overkroppen høyt. Det er en fordel å bruke ekstra pute(r) eller bygge opp under madrassen når du sover, slik at overkroppen er godt hevet. 

De neste fem dagene kan du gå forsiktig oppe, men passe på at brystet ikke får støt eller slag. Mødre med små barn må ha hjelp hjemme 1-2 uker etter inngrepet.

BH, dusjing, teip og sol etter brystforstørring

Riktig BH får du på klinikken etter operasjonen. Den skal brukes dag og natt den første måneden (noen ganger lenger, etter avtale med kirurgen). Du skal ikke bruke BH med push-up eller spiler de første 6 månedene etter inngrepet.
Fire dager etter operasjonen kan du dusje for første gang, men det er viktig å være forsiktig. BH’en kan samtidig vaskes eller skylles opp. Papirteipen på selve operasjonssnittet lufttørkes eller tørkes med hårføner før BH’en tas på igjen.
Papirteipen skal skiftes første gang etter 7-8 dager, og deretter ukentlig i 2-3 måneder (ikke oftere, for å gi minst mulig arr).
Hvis du utvikler kløe eller allergi mot teipen skal du ikke ta på ny, men heller bruke silketeip eller smøre daglig med Aloe Vera krem eller gel.
Alle som har gjennomført brystforstørrelse med silikonproteser, anbefales å bruke BH så ofte som mulig. Det er spesielt viktig med god støtte under trening. Dette bevarer brystets form og motvirker at huden strekker seg.

Etterkontroll

Det endelige resultatet vil du ikke se før det har gått 6-12 måneder, og derfor foretas ikke siste og endelige kontroll tidligere enn dette.
Tidligere ble det anbefalt årlige kontroller, men med dagens silikonproteser er ikke det lenger nødvendig. Dersom du merker ubehag eller forandringer, bør du oppsøke klinikken.
Du bør gjøre vanlige og regelmessige egenundersøkelser av brystene, slik helsemyndighetene anbefaler.

Resultat

De aller fleste vil få pene, naturlige bryster med normal mykhet etter en brystforstørrelse.
Den første måneden vil brystene se spente ut, men etter en stund får de en mykere og mer naturlig fasong. Formen på brystene vil avhenge av hvordan du så ut før operasjonen.
Flere faktorer spiller inn på sluttresultatet ditt. Melkekjertlenes form og størrelse, mengde underhudsfett og hudens elastisitet. Brystene blir gjerne noe rundere enn de var før. Pasienter med veldig spinkel overkropp eller veldig lite underhudsfett, man få en «brå» overgang mellom huden på brystet og selve brystet, særlig der det legges inn store proteser. Mange ønsker seg «kløft» mellom brystene, noe som ikke alltid er mulig å få til, dersom brystene naturlig er plassert i ytterkant av brystkassen.
Etter noen måneder er det normalt å ikke tenke på, eller merke noe særlig til at du har innlagt proteser.

Trening

Hard trening kan hos enkelte gi noe ubehag utover de første månedene, spesielt der protesen er plassert submuskulært (under muskel). Glatte proteser reduserer sjansen for ubehag av denne sorten. Idrettslige aktiviteter, dykking og flyreiser vil ikke være forbundet med problemer.

Arr

De fleste får så pene arr at de knapt kan sees. Arrene vil være ca 3-4 cm lange. Noen få danner godt synlige arr fordi huden rett og slett har denne egenskapen. Plastring av arrene i 2-3 måneder etter operasjonen, sammen med bruk av en relativt stram støtte-BH, kan forebygge synlige arr. Forskning viser at silikonteip, som du kan kjøpe på apoteket, kan ha god effekt på arrene.

Komplikasjoner ved brystforstørrelse med brystprotese

Komplikasjoner er sjeldne. De kan deles inn i tidlige og sene komplikasjoner.
Blødning:
Etter alle typer operasjoner vil det av og til kunne bli en blødning inne i sårhulen. Blødningen oppstår som regel før du forlater klinikken, men kan også oppstå hjemme og da innen de to første døgnene etter inngrepet. Slike blødninger kommer av at en bitteliten blodåre, som har blitt «sveiset» under operasjonen, åpner seg. Det vil merkes ved raskt innsettende smerte og hevelse på en side. Dette er ikke farlig, men krever som regel ny operasjon for å fjerne blodet. Blødningen stopper som regel av seg selv. Våre kirurger er tilgjengelige hele døgnet, hele året i forbindelse med behandlinger de har utført. Ved rask og riktig behandling av en slik blødning, vil denne komplikasjonen ikke ha noen betydning for sluttresultatet. For å forebygge en slik blødning etter operasjonen, er det veldig viktig at du følger de rådene du blir gitt i forbindelse med operasjonen, leser infoskrivet du har fått nøye og holder deg i ro første uke etter inngrepet.

Infeksjon:
Dette forekommer svært sjelden som komplikasjon etter operasjon. Infeksjon kan oppstå sekundært til en annen infeksjon, for eksempel infeksjon i en tannhals. Det danner seg da puss rundt innlegget, og fører til feber, varm, rød og spent hud. Behandlingen vil være å tømme brystet for puss, antibiotika og å fjerne implantatet i flere måneder. Det kan gjøres et forsøk med å sette inn nytt implantat, men det er stor risiko for ny infeksjon, og implantatet bør da fjernes permanent.

Defekt protese
Ved svært harde slag eller støt mot brystet (for eks ved trafikkulykke), kan det oppstå rifter i protesen. Har du opplevd noe sånt eller liknende, bør brystene undersøkes med ultralyd eller MR for å kontrollere og utelukke skade på protesen (se punkt om lekkasje). En skade på protesen vil kreve en ny operasjon der protesen blir skiftet. Protesene tåler trening, idrettsaktiviteter og harde kjærtegn. Det skal svært mye til for at de ødelegges.

Nedsatt følelse i huden
Nedsatt følelse i huden kan forekomme over arret eller på brystvorten. Følelsen kommer i de fleste tilfeller tilbake i løpet av det første året. Hos noen forekommer det økt følsomhet i brystvorten, men dette pleier også å gi seg etter hvert.

Folder, bretter, ripling
Hos kvinner som er svært slanke med veldig lite underhudsfett, kan det danne seg små folder (ripling) på protesen. Disse kan sees på røntgenbilder. Ved noen tilfeller kan foldene kjennes med hånden, men de synes normalt ikke. Folder fører ikke til ny operasjon.

Noen synes det er ubehagelig å ligge på magen, andre fryser lettere på brystet etter operasjon. Har du blodårer som synes like under huden, kan disse bli mer synlige etter operasjon. 

Ubehag
Dersom du skulle oppleve å få ubehad eller andre problemer etter din brystforstørrelse, som gjør at du ønsker å fjerne protesene, er dette et lite inngrep. For øvrig er det veldig sjelden at noen ønsker protesene fjernet.

Kapsel
Noen kvinner har hatt protesene lenge og har kanskje utviklet kapsel og ønsker derfor å fjerne implantatet av den grunn. Dette er et litt større inngrep, da hinnen/kapselen som har lagt seg rundt innlegget må fjernes. Det hender at noen må ha dren noen dager etter denne typen inngrep. Det er vanskelig å si noe helt sikkert om resultatet etter fjerning. Enkelte kvinner ønsker korreksjon med brystløft etterpå, og det bør da gå minst 3 mnd før en slik vurdering gjøres.

Ikke økt forekomst av brystkreft etter brystforstørring
Det er ikke økt forekomst av brystkreft hos kvinner med silikonproteser. Mammografi og ultralydundersøkelse går fint i kyndige hender. Når du bestiller time til mammografi, bør du forvisse deg om at de har erfaring med å undersøke kvinner med silikoninnlegg. For fullverdig undersøkelse bør mammografi suppleres med ultralydundersøkelse. Brystene skal ikke klemmes for hardt.

Amming med brystprotese

Silikonproteser er ikke til hinder for barnefødsel eller amming. Vår erfaring er at ammingen som regel gjennomføres uten problemer for mor eller barn. Muligheten for kapsel øker noe. Enkelte vil kanskje føler mer «melkespreng» enn dersom de ikke hadde proteser, spesielt de første dagene etter fødsel.

Noen er engstelige for at stoffer fra brystinnlegget skal overføres til morsmelken. Det er ikke påvist silikon eller andre stoffer fra proteser i morsmelk. Vi vet dessuten at silikon er uskadelig for både barn og voksne. Det er heller ikke påvis økt sykelighet hos barn som er ammet av mødre med silikonproteser.

Du kan med andre ord trygt amme barnet ditt med brystproteser.

Svangerskap og amming vil kunne tøye huden og øke frekvensen for hard kapseldannelse, som igjen kan medføre behov for ny operasjon eller korreksjon.
Tilbake til oversikt

Liposkulptur og plastikkirurgi

Klinikk A gir deg noen av landets dyktigste og mest erfarne plastikkirurger og helsepersonell innen fagfeltet. Vi tilbyr førsteklasses kirurgi og omsorg, og vi ønsker at du skal føle du får det lille ekstra under hele ditt opphold hos oss.
KONTAKT