Brystforstørrelse med eget fett

Et av de mest vanlige inngrepene innen plastikkirurgi er brystforstørrelse. Det kan utføres ved å legge inn brystproteser eller ved transplantasjon av eget fett.

Det har blitt mer og mer vanlig å forstørre brystene ved hjelp av egne fettceller. Dette gjøres ved at cellene suges ut i et sterilt, lukket system hvor de filtreres og vaskes, før de transplanteres til brystene.

Kontakt oss gjerne om du ønsker du mer informasjon om behandlingen.

Generelt om brystforstørrelse med eget fett

Her kan du lese rapporten om brystforstørrelse med eget fett.
Det er flere ulike grunner til at damer ønsker å forandre brystene sine. Svært små bryst, eller tap av volum og fasong etter svangerskap, amming eller slanking, eller manglende utvikling av bryster er veldig vanlige årsaker. Utvikling av bryster av ulik størrelse eller fasong kan også være en grunn til ønske om forandring. I 1962 ble de første silikonprotesene tatt i bruk. De bestod av et tynt hylster med flytende silikon. Les mer om brystforstørrelse med silikon her.

Ikke alle damer ønsker brystforstørrelse med silikonproteser, og mange har ønske om å fjerne overflødig fett på magen eller lårene. I dag kan vi kombinere ønsket om figurforming med fettfjerning og brystforstørrelse i ett inngrep, ved å flytte uønsket fett fra et sted på kroppen til brystene. Såkalt fettransplantasjon/brystforstørrelse med eget fett. Metoden ble tatt i bruk av en anerkjent amerikansk plastikkirurg som heter Dr Sidney Coleman, og han har vært en foregangsmann internasjonalt innen utviklingen av fettransplantasjon. Metoden er i dag utviklet og forfinet, og egner seg godt til brystforstørrelse.

I USA, Europa og Latin Amerika er det fler og fler som får utført transplantasjon av eget fett. Det var lenge motforestillinger rundt å transportere til brystene, pga mulighet for cystedannelser, forkalkninger mm, men metoden medfører ikke skade eller sykdom i brystene. Små endringer som kan sees på røntgen er lette å analysere, og lett å skille fra sykelige forandringer. Den amerikanske plastikkirurgiske forening har konkludert med at fettransplantasjon av eget fett til brystene nå er en egnet og trygg metode.

Hvem egner seg best for brystforstørrelse med eget fett

Kvinner med ønske om en moderat og naturlig brystforstørring, og som har overskudd av eget fett et annet sted på kroppen, er egnet for denne typen inngrep.

Mange kvinner erfarer at det er vanskeligere å slanke bort fett på nedre, midtre del av magen, hoftene, innside eller utside lår, samtidig som brystene av forskjellige grunner har forandret seg til for eks å bli mindre eller har mistet fasong.

De som kanskje er aller best egnet for denne typen inngrep, er kvinner som etter svangerskap og amming har mistet fasong og volum i brystene, og som opplever at brystene er litt løse og har ekstra hud.

Det er også kvinner som ikke lenger ønsker å ha silikonproteser, og som etter å ha fjernet disse ønsker en forbedring av brystene. Denne gruppen egner seg også godt for brystforstørrelse med eget fett.

Kvinner som har fjernet kul i brystet, eller har fjernet en del av brystet, og som resultat har mistet både volum og fasong, egner seg også godt for denne typen fettransplantasjon. Bonusen er både større bryster med mer naturlig fasong, og flatere mage og/eller mindre lår.

Om behandlingen

For å oppnå et vellykket resultat av denne typen brystforstørrelse kreves det erfaring, Klinikk A har kirurger i internasjonal toppklasse når det gjelder fettsuging og fettransplantasjon.

Når brystforstørrelse med eget fett blir gjennomført, planlegges inngrepet nøye på forhånd. Det planlegges hvordan brystets volum skal bygges opp i de ulike delene. Under operasjonen vil kirurgen jobbe med volum og fasong til ønsket resultat er oppnådd. Normalt vil det settes like mengder volum på begge bryster, men dersom det er ulikheter eller asymmetri kan kirurgen jevne ut dette samtidig. Ca 70% av fettcellene overlever transplantasjonen. De overlevende fettcellene vil bli permanente, og vil ha normale egenskaper i vevet. Dersom det for eksempel transplanteres 300 ml fett i hvert bryst, vil ca 210 ml bli igjen permanent.

Vi kan ikke sammenlikne effekten og volumøkningen på brystene etter denne typen brystforstørrelse med effekten og volumøkningen silikonproteser gir. Volumet distribueres annerledes og mer naturlig med eget fett, og det tas hensyn til brystenes utgangsfasong. Erfaring tilsier at én behandling gir god effekt. Dersom resultatet etter fettransplantasjonen ikke tilfredsstiller, kan behandlingen gjentas etter 3-4 måneder.

Hvem kan gjøre brystforstørrelse med eget fett?

Alle kvinner som er friske, fullt utviklede og som ikke er allergiske mot bedøvelsesmidler kan vurderes for fettransplantasjon til brystene. Mange lurer på om små bryster vil kunne fortsette å utvikle seg hos unge kvinner. Ved normal vekt, regelmessig menstruasjon og høydeveksten er avsluttet, kan det ikke regnes med at brystene vil utvikle seg mer. P-piller og vektøkning kan øke størrelsen på brystene noe, og eventuelt gjøre en operasjon unødvendig.

Kvinner som har fått påvist arvelig disposisjon for å utvikle brystkreft, anbefales ikke å gjøre noen form for brystforstørrelse. Det anbefales at kvinner over 38 år får utført mammografi før en brystforstørrelse.
De som egner seg aller best til denne metoden brystforstørring, er kvinner som etter svangerskap eller amming har fått litt overflødig fett på magen, eller på rumpe og lår, og som har mistet opprinnelig fasong og volum på sine egne bryster, og derfor har en viss løshet og en del ekstra hud. Noen ganger er brystene så slappe at et brystløft bør vurderes. Ønskes større volum etter brystløftet, kan det gjøres en brystforstørrelse med eget fett etter 3 til 4 måneder.

Konsultasjon og forberedelser for brystforstørring med eget fett

Våre kirurger har lang og god erfaring med denne formen for brystforstørring, og er eksperter på området. Dermed kan vi sikre deg som kunde og pasient et godt resultat, og riktige og realistiske forventninger til behandlingen og sluttresultatet. Unik kompetanse og lang erfaring gjør at våre kirurger, og vi som klinikk, kan garantere deg trygg behandling som bygger på nøye vurdering. Under konsultasjonen skal du oppleve at vi lytter til deg og at vi setter deg og din kropp i fokus, samtidig som vi skal vurdere hvilke begrensninger og muligheter som finnes for nettopp deg, og om brystforstørrelse med eget fett er det rette valget for deg. Kirurgene våre har svarene, og vi lover deg at du er i de beste hender på Klinikk A.

Under konsultasjonen vil vevet i brystet og elastisiteten i huden bli vurdert av kirurgen. Kirurgen vil diskutere ønsket størrelse med deg. Kirurgen vil deretter vurdere om du har fettvev som kan egne seg til transplantasjon, som du ønsker å fjerne for eksempel på mage, rumpe eller lår.

Etter å ha gjennomgått en brystforstørrelse med eget fett, må du kunne ha mulighet til å ta det helt med ro i minimum en uke etter operasjonen. Har du små barn, vil du trenge hjelp hjemme 1-2 uker etter inngrepet. Amming må være avsluttet senest 4 måneder i forkant av en eventuell operasjon.

Tiden etter behandlingen

De to første døgnene etter en brystforstørrelse med eget fett, skal alle ha absolutt ro og ligge, eller sitte stille mest mulig, med overkroppen høyt. De kommende fem dager etter kan du gå forsiktig oppreist. Brystet må ikke få støt eller slag. Pass på at støtte-Bh´en sitter godt rundt hele brystet, og at det ikke er noen kanter som gnager eller lager søkk i huden. BH som skal brukes den kommende tiden etter inngrepet, får du på klinikken. BH´en skal brukes dag og natt i 14 dager, deretter dagtid i 4 uker. De små bandasjene (kompressene) kan fjernes etter 4-6 dager. Det sitter papir-tape på selve operasjonssåret, og disse kan fjernes etter 10-12 dager, og skal deretter skiftes ukentlig i 2-3 måneder (ikke oftere enn ukentlig, for å oppnå minst mulig arr). Fire dager etter inngrepet kan du dusje forsiktig. BH´en kan da vaskes eller skylles opp. Papir-tapen lufttørkes eller tørkes med hårføner før BH´en tas på.

Alle som har gjennomgått denne typen operasjon, anbefales å bruke spesial-Bh´en så ofte som mulig. Det er spesielt viktig med god og riktig støtte under trening. Det er for å opprettholde fasongen på brystene, og forhindre at huden blir strukket.

Vanlige egenundersøkelser av brystene anbefales å gjøre, på lik linje med det helsemyndighetene anbefaler. Mammografi kan gjøres som normalt, evt suppleres med MR eller ultralyd.

Kvinner som gjør brystforstørrelse med eget fett, kan fint amme når de eventuelt skulle få barn. Svangerskap og amming vil kunne øke volumet på brystene, tøye huden og føre til behov for å korreksjon i etterkant, på lik linje med kvinner som ikke er operert.

Hvilket resultat er realistisk at du kan forvente

Denne typen operasjon gir naturlige bryster med normal mykhet. Fasongen på brystene avhenger av utgangspunktet før operasjonen. Det er realistisk at brystene blir større, men like de opprinnelige brystene, og de fleste går opp ca én cup-størrelse etter én behandling. Ved en eventuell vektøkning i etterkant av operasjonen, er det verdt å merke seg at brystene vil bli større, fordi de transplanterte fettcellene vil øke i volum. På samme måte vil brystene kunne bli mindre ved vektreduksjon, da fettcellene vil gå ned i volum. Fettcellene som har blitt transplantert vil oppføre seg som alle andre fettceller andre steder på kroppen. Flere faktorer har innvirkning – form og størrelse på melkekjertlene, mengde underhudsfett og hudens elastisitet. Ved ryggleie uten BH vil brystene ha naturlig flyt. Mange har generelt ønske om «kløft» mellom brystene, men det er ikke alltid det lar seg gjøre dersom brystene naturlig sitter langt fra hverandre ute på sidene av brystkassen.

Noen måneder etter operasjonen vil du ikke merke eller tenke særlig over at du har gjort en brystoperasjon. Du skal kunne leve akkurat som før.

Idrettslige aktiviteter, trening, dykking og flyreiser vil ikke forbindes med problemer.

Metoden som blir brukt under inngrepet etterlater seg arr som omtrent ikke synes. Det er 2 arr på siden av brystet og 2 innenfor pigmentet på brystvorte, begge er ca 3 mm lange. Med tiden blir disse nærmest usynlige.
Noen få danner likevel godt synlige arr, som forblir røde i lang tid- noen ganger mer enn et år. Over tid vil disse også bli nærmest usynlige. For å forebygge synlige arr mest mulig, er det viktig å bruke stram støtte-BH og plastre arrene noen måneder etter operasjonen.

Komplikasjoner

Komplikasjoner er veldig sjeldne etter denne typen inngrep. Alle typer operasjoner vil kunne medføre at du opplever små blødninger inne i sårhulen, også etter fettsuging og denne type transplantasjon. Denne type blødning vil kunne gi blåmerker lokalt og litt ømhet. Blødning i området der det har blitt transplantert fett, kan være uheldig for resultatet, fordi blodsirkulasjonen til de nytransplanterte cellene kan bli redusert og føre til at færre celler overlever. Det er svært viktig å følge de råd som blir gitt i forkant av operasjonen for å forebygge blødning, samt å være i ro den første uken etter operasjonen.
Infeksjon kan forekomme, men det er sjeldent. Jevnt over er det svært lite infeksjoner etter inngrep ved private klinikker.

Moderat asymmetri kan forekomme. Dette kan justeres ved å legge inn litt mer fett på et senere tidspunkt.

Det er meldt om at noen områder i bryster som har fått transplantert fett, kan oppleves som litt knudrete og ømme en stund etter inngrepet. Dette er som regel alltid forbigående og går over av seg selv. Noen av de transplanterte cellene overlever ikke, og kan synes som små forkalkninger ved mammografiundersøkelser.

Brystforstørring og brystløft

Dersom brystene har mye heng eller løshet, vil ikke alltid en brystforstørrelse med eget fett være tilstrekkelig for å oppnå større bryst med en fin og naturlig høyde og fasong ettersom en brystforstørrelse i seg selv ikke gir noe løft. I disse tilfellene velger noen kvinner å gjøre et brystløft i tillegg til forstørring, for å «få tilbake» mest og best mulig fasong og volum. Hvis større bryster er ønsket etter et brystløft, kan det etter 3-4 måneder gjøres fettransplantasjonen.
Noen kvinner ønsker ikke de arrene som brystløft gir. Da kan det være et alternativ å gjøre en eller tro fettransplantasjoner som fyller ut den løse huden, men selv med mye transplantert volum vil brystene fortsatt henge, hvis det var mye heng fra før. Det kan likevel oppnås en noe rundere og fullere fasong med brystforstørrelse med eget fett.
Tilbake til oversikt
Brystforstørrelse med eget fett

Liposkulptur og plastikkirurgi

Klinikk A gir deg noen av landets dyktigste og mest erfarne plastikkirurger og helsepersonell innen fagfeltet. Vi tilbyr førsteklasses kirurgi og omsorg, og vi ønsker at du skal føle du får det lille ekstra under hele ditt opphold hos oss.
KONTAKT