Botox

Allerede i slutten av 20 årene så avtar kollagenproduksjonen i huden. Med økende alder blir huden tynnere og mindre elastisk, noe som over tid gir linjer og rynker i ansiktet. Dette ser man spesielt godt i områder der musklene er mest aktive, som for eksempel i pannen, mellom øyenbrynene og rundt øynene. Tidlige aldringstegn kan skyldes mange faktorer som blant annet røyking, soleksponering og genetikk. Noen bruker også musklene mer hyppig ved å myse mye, mens andre har mer ansiktsmimikk av natur. Med andre ord så kan man si at våre gleder og bekymringer her i livet, bidrar til å sette sine spor i ansiktshuden. En av de mest populære rynkebehandlingene på markedet i dag, er injeksjonsbehandling med Botulinumtoxin type A. Botulinumtoxin bidrar til å glatte ut huden, slik at linjer og rynker reduseres. Dette fører også til at man både ser og føler seg mer opplagt ut, enn tidligere.

Bedøvelse

Lokalbedøvelse?

Nedetid

Ingen

Tid på klinikken

45 min

Resultat

1-2 uker

Botox

Botulinumtoxin er et protein, et såkalt nevrotoksin, som framstilles fra bakterien Clostridium Botulinum. Clostridium Botulinum finnes naturlig i jord, og er i seg selv helt ufarlig.
Denne bakterien kan i sin originale form videreføres over fra jord til mat, og forårsake Botulisme hos mennesker, dersom den befinner seg i et miljø helt uten tilførsel av oksygen. Botulisme er en sykdom som kan gi lammelser og alvorlige forgiftninger. Det er derfor viktig å påpeke at Botulisme er uhyre sjeldent, og at det kan gå flere år mellom hver gang man ser alvorlige tilfeller i Norge. Mellom 1977 og 2012 har det blitt rapportert 48 tilfeller, med kun et dødsfall som er dokumentert, der ingen av tilfellene kommer etter bruken av Botulinumtoxin type A. Visste du for eksempel at den vanligste årsaken til Botulisme i Norge er gjennom dårlig tilberedning av rakfisk og spekeskinke?
Botulinumtoxin er et veldokumentert legemiddel som ble FDA godkjent i 1989, og som er registrert i over 100 land på verdensbasis. Produktet har blitt tatt i bruk i over 15 år, og har vist seg å ha en positiv effekt på reduksjon av rynker og linjer i huden. Dette skjer ved at nerveimpulsene til de små ansiktsmusklene blokkeres, slik at de forhindrer muskelen i å trekke seg sammen. Produktet kan også brukes til andre medisinske formål, som blant annet redusere svette under armer, dempe tanngnissing og redusere hodeplager hos de som er plaget med migrene.

De vanligste områdene for rynkebehandling med Botulinum toxin er
• Panne
• «Sinterynke» (mellom øyebryn)
• Kråketær (rundt øynene)

• «Gummy smile» (høyt tannkjøtt)
• «Bunnylines» (Rynker på nesen)
• Brynsløft
• «Røykelinjer (linjer på overleppe)
• Lipflip (Definere leppekant)
• «Sure» munnviker
• Tanngnissing
• Brynsløft

Ved estetiske behandlinger injiseres små og svært fortynnede doser av Botulinumtoxin type A direkte inn i muskulaturen, for å glatte ut linjer og dypere rynker. Ved injisering bruker man en sprøyte med svært tynn nål, noe som også gjør at det er lite ubehag under selve behandlingen.
Selve behandlingen tar mellom 5-15 minutter, alt avhengig av hvilke områder som skal behandles.

De vanligste områdene for rynkebehandling med Botulinum toxin er
• Panne
• «Sinterynke» (mellom øyebryn)
• Kråketær (rundt øynene)

Rett etter behandling kan det oppstå små rød prikker i huden etter nålstikkene, men disse forsvinner i løpet av 10-20 minutter. Unngå å ta direkte på området de neste 4-6 timene, slik at det ikke kommer bakterier inn i området. Man skal heller ikke trene eller ta badstue samme dag, da dette kan være med på å påvirke sluttresultatet. Som mange andre medikamenter blir botulinumtoxin skilt ut via urinsystemet, og er ute av kroppen allerede etter et par dager.

Effekten kommer gradvis etter 3-6 dager, men full effekt ser man ikke før etter det har gått nærmere 14 dager. Varighet etter behandling er mellom 3-6 måneder, da muskulaturen evner å bygge opp bevegeligheten sin igjen. Ønsker man å vedlikeholde resultatet, anbefales det å gjenta prosedyren 2-3 ganger i året. På sikt vil også rynkedybden reduseres, og ved jevnlig bruk kan rynkene også forsvinne helt.

Ingen behandling er uten risiko, men alvorlige komplikasjoner ser man sjeldent. De vanligste komplikasjonene etter behandling er forbigående små blåmerker, rødhet og lett hevelse. I sjeldne tilfeller kan man oppleve tyngdefornemmelse på øyelokket, men dette forsvinner gradvis når effekten avtar. I enkelte tilfeller kan det oppstå asymmetri etter behandling, men dette korrigeres kostnadsfritt hos behandler etter det har gått to uker fra man tok behandling.